Krążki cebulowe

Krzysztof
Przekąski
10.10.2014 12:24
Krążki cebulowe

Przepis

SKŁADNIKI:

duża cebula

szklanka mąki

3/4 szklanki mleka

jajko

bułka tarta

łyżeczka soli

łyżeczka proszku do pieczenia

pieprz

zioła prowansalskie

olej około litr

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy około półtorej szklanki bułki tartej. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól pieprz, zioła i proszek do pieczenia. Kroimy cebulę na około 0,5 centymetrowe paski i wydrążamy ostrożnie krążki. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem. Może być to sos czosnkowy, ketchup albo zwykła śmietana.