Przepis
SKŁADNIKI:
duża cebula
szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
jajko
bułka tarta
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
pieprz
zioła prowansalskie
olej około litr
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy około półtorej szklanki bułki tartej. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól pieprz, zioła i proszek do pieczenia. Kroimy cebulę na około 0,5 centymetrowe paski i wydrążamy ostrożnie krążki. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem. Może być to sos czosnkowy, ketchup albo zwykła śmietana.