Spaghetti z kurczakiem

Ewelina
Makarony
11.10.2014 9:36
Spaghetti z kurczakiem

Przepis

Spaghetti alla mediterraneo z kurczakiem w pomidorach

Jakiś czas temu Powtwór zawitał do domu z trzema słoiczkami pesto w różnych smakach. Słoiczki grzecznie stanęły sobie w szafce i czekały na swoją kolej. Właśnie uznałam, że nadszedł czas na wykorzystanie pierwszego z nich. O ile z dwoma smakami nie miałam problemu, o tyle trzeci strasznie mnie intrygował. Dopiero po żmudnych poszukiwaniach w necie udało mi się doczytać, że jego głównym składnikiem są suszone pomidory, które uwielbiam! Otworzyłam więc sloiczek, skosztowałam, i wymyśliłam takie fajne szybkie danko :)

SKŁADNIKI:

pojedyncza duża pierś z kuczaka

sól

pieprz

2 łyżki oleju

kopiasta łyżka suszonych pomidorów

szczypta słodkiej lub ostrej papryki w proszku

ząbek czosnku

słoiczek 140 g pesto alla mediterraneo

200 g śmietany – najlepiej tłustej

porcja spaghetti dla trzech osób

pomidorki koktajlowe – w ilości jaka nam odpowiada

WYKONANIE:

Pierś opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w paski wzdłuż włókien, przełożyłam do miseczki.

Dodałam sól i pieprz do smaku, suszone pomidory, olej i obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dobrze wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.

Spaghetti ugotowałam al’dente według przepisu na opakowaniu

Na patelni dokładnie obsmażyłam mięso, dodałam pesto i śmietanę, wymieszałam.

Dołożyłam osączony makaron i opłukane, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zamieszałam i podgrzewałam razem przez chwilę, aby cały makaron pokrył się sosem, a pomidorki złapały ciepło.

Jeśli sos jest za gęsty, można go podlać odrobiną wody z gotowania makaronu (o ile nie jest zabójczo słona).