Przepis
Świderki z tuńczykiem i kukurydzą
Pyszne i błyskawiczne danie przygotowane przez Powtwora – to miło kiedy czasem, dla odmiany, ktoś ugotuje obiad dla mnie :) Było baaaaardzo smacznie, a że przygotowanie trwa tyle czasu, ile zagotowanie wody+ugotowanie makaronu więc przepis gorąco polecam, szczególnie osobom tak zagonionym jak ja ostatnio :)
SKŁADNIKI:
20 dag makaronu świderki
łyżka oleju
1/2 cebuli
puszka tuńczyka
15 dag śmietany kremówki 30%
1/3 puszki kukurydzy konserwowej
sól
pieprz
posiekany koperek do posypania
WYKONANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać osączonego z zalewy tuńczyka.
Wlać śmietankę i wsypać osączoną kukurydzę.
Gotować razem kilka minut, aż sos troszkę zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorący makaron polać sosem i posypać drobno posiekanym świeżym koperkiem.