Przepis
Ciasto dyniowe na owsianym spodzie
Składniki na foremkę 28 cm:
spód ciasta:
220 g płatków owsianych
250 g banana
3 łyżeczki kakao
masa dyniowa:
800 g surowej dyni
3 jajka
20 g mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
40 g miodu*
4 łyżeczki stewii*
na wierzch:
40 g gorzkiej czekolady
wartość energetyczna 1 porcji (z całości wyszło 9 kawałków): 220 kcal
*można dodać tylko miód bądź tylko stewię, odpowiednio zwiększając ich ilość, najlepiej spróbować masę, by sprawdzić czy jej słodkość jest wystarczająca
Dynię obrać, pokroić na kawałki, ugotować i zblendować. Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować spód - banana rozgnieść, dodać płatki i kakao, dokładnie wymieszać. Natłuszczoną foremkę wylepić przygotowaną masą, uformować brzeg. Piec przez 10-15 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Do zblendowanej dyni, dodać przyprawy, miód, stewię i siemię lniane. Żółtka oddzielić od białek, dodać do masy. Białka ubić i wmieszać do masy dyniowej. Całość przełożyć na podpieczony spód i piec przez godzinę w 160 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch udekorować roztopioną gorzką czekoladą.
Moja metoda na zdobienie czekoladą jest taka: kostki czekolady wkładam do woreczka strunowego, który następnie wkładam do szklanki z gorącą wodą. Kiedy czekolada się roztopi odcinam róg woreczka i wyciskam na wierzch ciasta :)