Ciasto dyniowe na owsianym spodzie

Krzysztof
Przepisy
10.10.2014 17:49
Ciasto dyniowe na owsianym spodzie

Przepis

Ciasto dyniowe na owsianym spodzie

Składniki na foremkę 28 cm:

spód ciasta:

220 g płatków owsianych

250 g banana

3 łyżeczki kakao

masa dyniowa:

800 g surowej dyni

3 jajka

20 g mielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki kardamonu

40 g miodu*

4 łyżeczki stewii*

na wierzch:

40 g gorzkiej czekolady

wartość energetyczna 1 porcji (z całości wyszło 9 kawałków): 220 kcal

*można dodać tylko miód bądź tylko stewię, odpowiednio zwiększając ich ilość, najlepiej spróbować masę, by sprawdzić czy jej słodkość jest wystarczająca

Dynię obrać, pokroić na kawałki, ugotować i zblendować. Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować spód - banana rozgnieść, dodać płatki i kakao, dokładnie wymieszać. Natłuszczoną foremkę wylepić przygotowaną masą, uformować brzeg. Piec przez 10-15 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Do zblendowanej dyni, dodać przyprawy, miód, stewię i siemię lniane. Żółtka oddzielić od białek, dodać do masy. Białka ubić i wmieszać do masy dyniowej. Całość przełożyć na podpieczony spód i piec przez godzinę w 160 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch udekorować roztopioną gorzką czekoladą.

Moja metoda na zdobienie czekoladą jest taka: kostki czekolady wkładam do woreczka strunowego, który następnie wkładam do szklanki z gorącą wodą. Kiedy czekolada się roztopi odcinam róg woreczka i wyciskam na wierzch ciasta :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną