Spaghetti z kurczakiem

Ewelina
Makarony
15.03.2015 9:23
Spaghetti z kurczakiem

Przepis

Składniki:

na 2 porcje

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej papryki

1/2 żółtej papryki

400 g filetu z piersi kurczaka

300 g makaronu spaghetti

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku

świeżo mielony pieprz

sól do smaku

6-8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

(można zamienić na 300 ml śmietany 18% lub słodkiej śmietanki 30%)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

100 g sera żółtego

W garnku z osoloną wodą gotuję makaron al dente.

Na oliwie z oliwek podsmażam kurczaka, którego uprzednio kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej czerwonej papryce. Kiedy mięso delikatnie się zetnie dodaję posiekaną w kostkę cebulę, smażę 3-4 minuty i kiedy się zeszkli dodaję paprykę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duszę do miękkości warzyw uważając przy tym, aby nie spalić czosnku, bo wtedy staje się gorzki.

Kiedy całość jest już gotowa dodaję ok. 4-6 łyżek oliwy z oliwek/oleju rzepakowego lub słodkiej śmietany, doprawiam także do smaku solą oraz pieprzem.

Makaron odcedzam, ale nie przelewam go zimną wodą i dodaję bezpośrednio na patelnię, gdzie łączę go z sosem (w razie potrzeby dodaję jeszcze śmietany lub oliwy).

Makaron z sosem przekładam na talerze, posypuję startym żółtym serem, posypuję natką pietruszki i od razu podaję.