Przepis
Smażony makaron gryczany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka,
300 g makaronu gryczanego - nitki Soba - Tan Viet,
600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym - Lidl,
2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka, dusimy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy chińską mieszankę, dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron - podsmażamy na woku.