Przepis
Danie z serii 'obiad w 5 minut', może niezbyt fotogeniczne, ale zdecydowanie warte wypróbowania. Szukałam pomysłu na makaron z łososiem i zupełnym przypadkiem wpadła mi do głowy cukinia - sezon na nią w pełni, trzeba więc korzystać. Wszystkim, którzy nigdy nie używali świeżego makaronu zdecydowanie go polecam - nie ma porównania z tradycyjnym suszonym makaronem, jaki zwykle kupujemy.
Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie świeżego makaronu (250g)
100 g wędzonego łososia
200 g cukini
100 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ostra papryka
tłuszcz do smażenia
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 490kcal
Cukinię zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć cukinię z przeciśniętym czosnkiem. Dodać jogurt, przyprawy, wymieszać. W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do sosu. Na koniec dodać łososia, wymieszać.