Świeży makaron z cukinią i łososiem

Ewelina
Makarony
10.10.2014 11:03
Świeży makaron z cukinią i łososiem

Przepis

Danie z serii 'obiad w 5 minut', może niezbyt fotogeniczne, ale zdecydowanie warte wypróbowania. Szukałam pomysłu na makaron z łososiem i zupełnym przypadkiem wpadła mi do głowy cukinia - sezon na nią w pełni, trzeba więc korzystać. Wszystkim, którzy nigdy nie używali świeżego makaronu zdecydowanie go polecam - nie ma porównania z tradycyjnym suszonym makaronem, jaki zwykle kupujemy.

Składniki na 2 porcje:

1 opakowanie świeżego makaronu (250g)

100 g wędzonego łososia

200 g cukini

100 g jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

ostra papryka

tłuszcz do smażenia

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 490kcal

Cukinię zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć cukinię z przeciśniętym czosnkiem. Dodać jogurt, przyprawy, wymieszać. W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do sosu. Na koniec dodać łososia, wymieszać.