Składniki
- 4 duże jabłka
- trochę oleju do smażenia
- 120 g mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- 1 duże jajko
- 250 ml maślanki
Do posypania: - cukier i cynamon.
Przepis
Przygotuj 3 miseczki. W pierwszej miseczce wymieszaj jajko z maślanką, w drugiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz szczyptę cynamonu, zaś w trzeciej cukier oraz cynamon.
Zabieramy się za krojenie jabłek. Pokrój jabłka w plastry, grubość około 5 milimetrów a następnie usuń środek ( za pomocą foremek do ciastek lub małą szklanką).
Kolejny krok to rozgrzanie patelni.
Krążki jabłkowe maczaj kolejno w miseczkach zaczynając od tej z suchymi składnikami a następnie w drugim naczyniu. Tak przygotowane krążki kładziemy na rozgrzany olej, smażymy do czasu aż się odpowiednią zarumienią. Ostatnim krokiem jest obtoczenie krążków w 3 miseczce.
Następnie wyciągnij na papier i pozwól im ostygnąć.