Zapiekane śliwki pod kruszonką

Ewelina
Przepisy
10.10.2014 10:21
Zapiekane śliwki pod kruszonką

Przepis

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI

Gorące śliwki schowane pod chrupiącą orzechową kruszonką - idealny deser na niepogodę :)

Crumble ze śliwkami i orzechami

4 porcje:

60 dag czerwonych dojrzałych śliwek – u mnie 9 sztuk

4 łyżki cukru trzcinowego

1/3 szklanki nektaru pomarańczowego

łyżeczka cynamonu

kruszonka:

szklanka mąki pszennej

80 g masła

2 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki płatków owsianych

50 g orzechów włoskich

Wyłuskane orzechy włoskie bardzo drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier trzcinowy, płatki owsiane i orzechy. Wymieszałam i dodałam pokrojone masło. Palcami roztarłam z sypkimi składnikami tak, żeby zrobiły się grudki.

Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na ćwiartki. Przełożyłam do rondelka, dodałam cukier trzcinowy, cynamon i nektar pomarańczowy. Wymieszałam i gotowałam bez przykrycia około 5 minut.

Owoce rozłożyłam do dwóch naczyń żaroodpornych (ideałem byłyby 4 naczynka, dla każdej porcji oddzielne), wierzch posypałam przygotowaną kruszonką.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika.

Piekłam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.