Przepis
CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI
Gorące śliwki schowane pod chrupiącą orzechową kruszonką - idealny deser na niepogodę :)
Crumble ze śliwkami i orzechami
4 porcje:
60 dag czerwonych dojrzałych śliwek – u mnie 9 sztuk
4 łyżki cukru trzcinowego
1/3 szklanki nektaru pomarańczowego
łyżeczka cynamonu
kruszonka:
szklanka mąki pszennej
80 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki płatków owsianych
50 g orzechów włoskich
Wyłuskane orzechy włoskie bardzo drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier trzcinowy, płatki owsiane i orzechy. Wymieszałam i dodałam pokrojone masło. Palcami roztarłam z sypkimi składnikami tak, żeby zrobiły się grudki.
Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na ćwiartki. Przełożyłam do rondelka, dodałam cukier trzcinowy, cynamon i nektar pomarańczowy. Wymieszałam i gotowałam bez przykrycia około 5 minut.
Owoce rozłożyłam do dwóch naczyń żaroodpornych (ideałem byłyby 4 naczynka, dla każdej porcji oddzielne), wierzch posypałam przygotowaną kruszonką.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.