placuszki z cukinii z miętą i majerankiem

Krzysztof
Obiad
07.10.2014 9:58
placuszki z cukinii z miętą i majerankiem

Przepis

składniki (4 porcje)

600 g cukinii (2 średnie)

3 łyżki drobnego szczypiorku (drobno pociętego)

2 łyżki mięty (drobno pociętej)

2 łyżki majeranku (drobno pociętego)

½ łyżeczki soli (ja użyłam himalajskiej)

szczypta pieprzu

2 jajka (wyparzone)

2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

wykonanie

Umytą cukinię ścieramy na dużych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Odciskamy cukinię, dodajemy zioła, jajka i mąkę.

Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju. Sprawdzamy stopień rozgrzania nakładając łyżeczkę cukinii, jeśli od razu skwierczy, to rozpoczynamy smażenie. Łyżką nakładamy porcje cukinii i smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placuszki przekładamy na papier kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy na słodko z jogurtem lub śmietaną, cukrem lub miodem albo z grillowanymi pomidorami. Placuszki te stanowią doskonałe dopełnienie białkowego dania, np. ryby czy kurczaka.