Przepis
składniki (4 porcje)
600 g cukinii (2 średnie)
3 łyżki drobnego szczypiorku (drobno pociętego)
2 łyżki mięty (drobno pociętej)
2 łyżki majeranku (drobno pociętego)
½ łyżeczki soli (ja użyłam himalajskiej)
szczypta pieprzu
2 jajka (wyparzone)
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
wykonanie
Umytą cukinię ścieramy na dużych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Odciskamy cukinię, dodajemy zioła, jajka i mąkę.
Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju. Sprawdzamy stopień rozgrzania nakładając łyżeczkę cukinii, jeśli od razu skwierczy, to rozpoczynamy smażenie. Łyżką nakładamy porcje cukinii i smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placuszki przekładamy na papier kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy na słodko z jogurtem lub śmietaną, cukrem lub miodem albo z grillowanymi pomidorami. Placuszki te stanowią doskonałe dopełnienie białkowego dania, np. ryby czy kurczaka.