Przepis
Składniki (na sporą patelnię):
6 jajek
1 pomidor
1 awokado
1/2 czerwonej cebul
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
odrobina soli, oraz po około łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
trochę startego sera żółtego
Przygotowanie:
Patelnię nagrzać i rozpuścić masło z oliwą z oliwek. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko są zeszklić. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i smażyć do czasu aż pomidor puści i odparuje całą wodę. Do miski wbić jajka, dodać sól oraz przyprawy i dokładnie roztrzepać widelcem na jednolitą, lekko puszystą masę. Na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę awokado i wszystko zalać masą jajeczną. Na wierzch wysypać starty ser, przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż jajka w całości się zetną i ser się roztopi. Na koniec można jeszcze włożyć patelnię do piekarnika pod grill, aby zapiec ser, ale nie jest to konieczne.