Przepis
składniki (4 porcje)
4 bułki żytnie
2 serki camembert
1 duża papryka
4 plastry szynki długodojrzewającej
pieprz świeżo mielony
wykonanie
Pokrojoną paprykę w ćwiartki grillujemy z obu stron do zbrązowienia skórki. Zgrillowaną paprykę zamykamy szczelnie w worku foliowym na 15 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę z papryki. Jeżeli jednak skórka na papryce nam nie przeszkadza, to wówczas paprykę grillujemy tylko do lekkiego zarumienienia i skórki nie ściągamy.
Ścinamy górną i dolną część bułki, tworząc miękkie kanapki.
Grillujemy pieczywo i przekrojone na pół serki (częścią ze skórką położoną na grillu) z ułożonymi na nich plasterkami szynki. Po przełożeniu bułki do opiekania na drugą stronę, układamy na niej pokrojoną w paseczki paprykę.