Przepis
biszkopt
9 jajek L
6 łyżek mąki pszennej (łyżki lekko kopiaste)
3 łyżki kakao (lekko kopiaste)
9 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatki
1 litr śmietany 36%
1 galaretka malinowa (taka na pół litra wody)
750 g malin
3 łyżeczki cukru pudru
300 ml wody
200 g gorzkiej czekolady + 100 ml wody
Raffaello (opcjonalnie)
100 ml wody + sok z 1 cytryny
wykonanie
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na białą pianę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy do białek ubite żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie mieszamy.
Dno tortownicy (moja miała 26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar odsypujemy. Do tortownicy wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Upieczenie sprawdzamy długim patyczkiem do szaszłyków (po wyciągnięciu patyczek powinien być suchy, wówczas ciasto jest upieczone).
Galaretkę przyrządzamy w 300 ml wody. Schładzamy. Jak zaczyna gęstnieć, wrzucamy do niej 250 g malin, mieszamy.
Schłodzoną przez całą noc śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i ponownie miksujemy. Dodajemy 300 g malin, miksujemy ponownie, może zostać trochę całych owoców.