tort czekoladowy z malinami i bitą śmietaną

Krzysztof
Przepisy
07.10.2014 9:55
tort czekoladowy z malinami i bitą śmietaną

Przepis

biszkopt

9 jajek L

6 łyżek mąki pszennej (łyżki lekko kopiaste)

3 łyżki kakao (lekko kopiaste)

9 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

dodatki

1 litr śmietany 36%

1 galaretka malinowa (taka na pół litra wody)

750 g malin

3 łyżeczki cukru pudru

300 ml wody

200 g gorzkiej czekolady + 100 ml wody

Raffaello (opcjonalnie)

100 ml wody + sok z 1 cytryny

wykonanie

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na białą pianę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy do białek ubite żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie mieszamy.

Dno tortownicy (moja miała 26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar odsypujemy. Do tortownicy wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Upieczenie sprawdzamy długim patyczkiem do szaszłyków (po wyciągnięciu patyczek powinien być suchy, wówczas ciasto jest upieczone).

Galaretkę przyrządzamy w 300 ml wody. Schładzamy. Jak zaczyna gęstnieć, wrzucamy do niej 250 g malin, mieszamy.

Schłodzoną przez całą noc śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i ponownie miksujemy. Dodajemy 300 g malin, miksujemy ponownie, może zostać trochę całych owoców.