- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 2-3 jajka (w zależności od apetytu)
- łyżeczka mąki (kukurydzianej lub pszennej)
- 2 łyżki mleka
- niewielka garść rukoli
- 5 pomidorów suszonych
- niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przepis
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni na łyżeczce masła. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dorzucić pomidory i smażyć jeszcze chwilę. W tym czasie ubić jajka z mlekiem, mąką i przyprawami. Zmniejszyć ogień pod patelnią i wylać masę jajeczną. Delikatnie mieszać ok. minutę, następnie posypać liśćmi rukoli i przykryć. Od czasu do czasu delikatnie odsunąć brzegi omletu od ścianki patelni, aby nieścięta masa jajeczka z góry mogła dostać się pod spód. Gdy jajko się zetnie wykładamy na talerz.