Składniki
dwa jajka
2 łyżki mleka 2%
3 kawałki pomidorów w zalewie z oliwy (u mnie z ziołami)
pełna łyżka posiekanej świeżej bazylii
łyżka posiekanej świeżej pietruszki
łyżka tłuszczu do smażenia
sól, pieprz
Przepis
Jajka z dodatkiem mleka roztrzepać widelcem. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam w paski. Do jajek dodać drobno posiekaną bazylię oraz pietruszkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, najlepiej teflonowej, następnie wlać masę jajeczną, na niej poukładać wcześniej pokrojone pomidory, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu około 2 minut, następnie omlet przewrócić na drugą stronę przy pomocy łopatki, jeśli jest to kłopotliwe, to można go zsunąć na talerz i przykładając talerz do patelni odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez pokrywki około 2-3 minuty, podawać ciepły.