Omlet z suszonymi pomidorami

Ewelina
Śniadania
20.08.2015 23:00
Omlet z suszonymi pomidorami

Składniki

dwa jajka

2 łyżki mleka 2%

3 kawałki pomidorów w zalewie z oliwy (u mnie z ziołami)

pełna łyżka posiekanej świeżej bazylii

łyżka posiekanej świeżej pietruszki

łyżka tłuszczu do smażenia

sól, pieprz

Przepis

Jajka z dodatkiem mleka roztrzepać widelcem. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam w paski. Do jajek dodać drobno posiekaną bazylię oraz pietruszkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, najlepiej teflonowej, następnie wlać masę jajeczną, na niej poukładać wcześniej pokrojone pomidory, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu około 2 minut, następnie omlet przewrócić na drugą stronę przy pomocy łopatki, jeśli jest to kłopotliwe, to można go zsunąć na talerz i przykładając talerz do patelni odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez pokrywki około 2-3 minuty, podawać ciepły.