Pomysłowa sałatka jakiej nie znacie

Ewelina
Sałatki
07.10.2014 9:16
Pomysłowa sałatka jakiej nie znacie

Przepis

Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem

Ostatnio mam pecha do planowania wypoczynku. Plany majówkowe legły w gruzach z powodu złośliwego wirusa, który mnie położył do łóżka. Nie było więc inauguracji sezonu grillowego w plenerze i spotkania z przyjaciółmi, nie będzie również romantycznego spaceru rocznicowego w ogrodzie botanicznym. Mąż mnie pociesza, że odbijemy to sobie przy najbliższej okazji, ale… to już nie będzie to samo.

Nie powiem, że w związku z moją chorobą w kuchni wieje nudą. Wprawdzie na palniku już pyrkoce tradycyjny rosołek, ale jego przygotowanie to był prawdziwy hardkor – zamiast liścia laurowego chciałam wrzucić saszetkę z herbatą, a zamiast soli łyżkę cukru… Na szczęście opatrzność czuwała nad moim jutrzejszym obiadem J

W każdym razie przekonałam się, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł.

Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem.

Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę, bo czuję, że leki przeciwgorączkowe przestają działać.

SKŁADNIKI:

2-3 duże liście sałaty lodowej

8 dag miechunki

1/4 czerwonej papryki

kawałek jasnej części pora

DRESSING:

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine z likopenem

1 łyżeczka gęstego miodu

sól morska

świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE: Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, podrzeć na kawałki.

Owoce miechunki oddzielić od kielicha, opłukać i przekroić na pół.

Umytą, osuszoną i pozbawioną pestek paprykę pokroić w cienkie paseczki.

Pora oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.

Składniki umieścić w salaterce i wymieszać.

DRESSING:

Sok z cytryny, oliwę i miód wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie roztrzepać (widelcem albo w zakręcanym słoiczku).

Polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem