Pachnąca zapiekanka ziemniaczana

Ewelina
Zapiekanki
07.10.2014 9:12
Pachnąca zapiekanka ziemniaczana

Przepis

Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem

Kiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam do sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach

10 dag wędzonej ogonówki w plastrach

sól

rozmaryn suszony

ostra papryka w proszku

3-4 łyżki śmietany 18%

10 dag sera gouda w drobnych wiórkach

duży ząbek czosnku

masło do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczana

Wykonanie:

Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką.

W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków.

Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.