Przepis
Kolejne jesienne danie. Nie wiem, czemu, ale knedle zawsze kojarzą mi się z jesienią... Może to kwestia śliwek, może ziemniaków? Tak, czy owak bardzo chętnie wracam do tych smaków.
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
porcja dla 4 osób
KNEDLE
1kg ugotowanych ziemniaków
250g mąki pszennej
3 jajka
szczypta cynamonu
śliwki (najlepiej węgierki)
cukier trzcinowy
ZASMAŻKA
4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka. (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków, więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.) Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił.
Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę.
W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle ( oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu, ok 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.
ZASMAŻKA: Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i orzechy laskowe. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zasmażka jest gotowa, gdy bułka tarta zrobi się rumiana.
Gotowe knedle polej zasmażką. Podawaj ciepłe :)