Omlet z cukinią i pomidorami

Ewelina
27.06.2014 21:00
Omlet z cukinią i pomidorami

Przepis

Składniki:

2 jajka

2 garście startej na grubych oczkach cukinii

5 pomidorków cherry

plaster żółtego sera

łyżeczka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

sól, pieprz do smaku

opcjonalnie zioła prowansalskie, papryka słodka/ostra, suszona cebula

W głębokim naczyniu rozbić 2 jajka, dodać do nich sól i pieprz, potem roztrzepać widelcem.

Żółty ser pokroić w drobniejsze kawałki. Startą cukinię można delikatnie odsączyć z nadmiaru wody ściskając ją dłońmi. Pomidorki przekroić na pół.

Wysmarować patelnię oliwą lub innym tłuszczem, dokładnie nagrzać. Wlać masę z roztrzepanych jajek, na to położyć startą cukinię i delikatnie wbić ją drewnianą łyżką w masę jajeczną, potem położyć pomidorki i ser, przykryć pokrywką, by mógł się roztopić. Trzymać tak na małym ogniu aż do całkowitego ścięcia jajek.

Wartość kaloryczna: 292 kcal

Białko: 19,4 g

Tłuszcze: 21,35 g

Węglowodany: 6 g