Przepis
Składniki:
2 jajka
2 garście startej na grubych oczkach cukinii
5 pomidorków cherry
plaster żółtego sera
łyżeczka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie zioła prowansalskie, papryka słodka/ostra, suszona cebula
W głębokim naczyniu rozbić 2 jajka, dodać do nich sól i pieprz, potem roztrzepać widelcem.
Żółty ser pokroić w drobniejsze kawałki. Startą cukinię można delikatnie odsączyć z nadmiaru wody ściskając ją dłońmi. Pomidorki przekroić na pół.
Wysmarować patelnię oliwą lub innym tłuszczem, dokładnie nagrzać. Wlać masę z roztrzepanych jajek, na to położyć startą cukinię i delikatnie wbić ją drewnianą łyżką w masę jajeczną, potem położyć pomidorki i ser, przykryć pokrywką, by mógł się roztopić. Trzymać tak na małym ogniu aż do całkowitego ścięcia jajek.
Wartość kaloryczna: 292 kcal
Białko: 19,4 g
Tłuszcze: 21,35 g
Węglowodany: 6 g