Fish & Chips

Krzysztof
07.10.2014 9:50
Fish & Chips

Przepis

Składniki:

Fish

około 300 g filetu z dorsza

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru

około 100 ml ciemnego piwa (użyłam belgijskiego, ale najlepiej będzie pasował Guiness)

sól, pieprz

olej do smażenia

Chips

ziemniaki (użyłam 3 spore)

1-2 łyżki oleju roślinnego

sól, pieprz

Dodatki

groszek z marchewką lub puree z zielonego groszku lub sos tatarski

Przygotowanie:

Chips: Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Ziemniaki myjemy, osuszamy (te stare należy oczywiście obrać), następnie kroimy w słupki i układamy na blasze. Wszystko skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika. Frytki pieczemy około 30-40 minut (aż ziemniaki będą miękkie, zależy to oczywiście od grubości frytek oraz rodzaju ziemniaków), na ostanie 5-10 minut pieczenia podkręcamy wyżej temperaturę (na około 230 stopni), tak aby frytki zrumieniły się z zewnątrz i stały się chrupiące.

Fish: Rybę wcześniej wyjmujemy z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej, kroimy na mniejsze filety i oprószamy ją solą i pieprzem. W misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Następnie stopniowo dolewamy piwo i cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste (gęściejsze niż ciasto naleśnikowe, konsystencja jak np. majonez), tak aby nie spływało z ryby tylko oblepiało ją dokładnie dość grubą warstwą. Na patelni rozgrzewamy olej, rybę zmaczamy dokładnie w cieście i smażymy partiami (nie za dużo na raz na patelnię). Rybę należy smażyć na dość sporym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (zależy od grubości filetów) aż panierka będzie złocista. Uwaga, żeby nie smażyć ryby zbyt długo, gdyż stanie się ona sucha w środku. Usmażone filety wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe Fish & Chips podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną