Składniki
ziemniaki
filet z dorsza
150 gram mąki
1 szklanka ciemnego piwa
3 łyżki wody
słodka papryka
sól
pieprz
czosnek granulowany
wędzona papryka
Przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (łódeczki).
Pokrojone ziemniaki wykładamy na blaszce do pieczenia, polewamy niewielką ilością oleju i doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Tak przygotowanie ziemniaki mieszamy z przyprawamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Filet z dorsza dokładnie myjemy następnie kroimy na średniej szerokości paski.
W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie ciasta, w którym będziemy smażyć naszą rybę. W miseczce łączymy ze sobą mąkę, wędzoną paprykę ,sól, czosnek granulowany, pieprz, szklankę ciemnego piwa oraz trzy łyżki wody. Całość mieszamy do powstania jednolitej masy.
Pojedyńcze kawałki ryby zanurzamy dokładnie w cieście następnie wykładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Rybę smażymy przez około 5 minut, do momentu zarumienienie się ciasta. Tak przygotowaną rybę wykładamy na papierowe ręczniczki w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Rybę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami oraz ulubionym sosem.
Dodatkowym akcentem do naszego dania może być również puree z zielonego groszku.
Życzymy znacznego.