Przepis
Zupa krem ziemniaczano-selerowy
Mój mąż uwielbia selera, obiera go, kroi w cienkie plasterki, soli i zajada jak chipsy. I dobrze, bo seler zdrowy jest - bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. No i oczywiście stanowi naturalny afrodyzjak J
Dzisiaj więc zupa krem ziemniaczano-selerowa. Ja nagotowałam solidny garnek, ale oczywiście można ilość składników pomniejszyć i przygotować choćby jedną porcję – taką na spróbowanie J
SKŁADNIKI:
70 dag bulwy selera*
60 dag ziemniaków*
1 duża cebula (15 dag)
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki klarowanego masła
5 szklanek bulionu warzywnego**
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
sól
biały pieprz
posiekana natka pietruszki
grzanki lub groszek ptysiowy do podania
*waga warzyw po obraniu
**ja ugotowałam wywar warzywny, w skład którego weszły: marchew, pietruszka, natka, cebula, suszona włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, sól
WYKONANIE:
Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
Dodać selera, smażyć około 4 minut.
Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.
Warzywa zalać 5 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i na małym ogniu gotować 25-35 minut do miękkości .
Odstawić do lekkiego przestudzenia, partiami zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Ponownie zagrzać, dodać kremówkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W razie potrzeby jeszcze rozcieńczyć.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.