Przepis
Modra kapusta
Kiedy byłam dzieckiem patrzyłam jak babcia zakwasza czerwoną kapustę. Kiedy zmieniała kolor mówiłam, że to czary :)
Swoją modrą kapustę podałam schłodzoną jako dodatek do kurczaka w majeranku.
Modra kapusta
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm
1 duże kwaśnie jabłko
1-2 cebule
ocet spirytusowy lub winny
sól
pieprz
cukier
olej
Wykonanie:
Kapustę obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta nabrała pięknego koloru. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Cebulę obrałam, opłukałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko umyłam, obrałam ze skóry i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłko dodałam do wystudzonej kapusty. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i niewielką ilością oleju.