Sałatka Cezar

Ewelina
Sałatki
29.09.2014 20:05
Sałatka Cezar

Przepis

Po ostatnich „Kuchennych rewolucjach” Magdy Gessler w Kielcach nabrałam ochoty na sałatkę Cezar. Znalazłam w sklepie fajne mini sałaty rzymskie, w sam raz do Cezara. Dlatego dziś na kolację zaserwowałam pyszną, sycącą i chrupiącą sałatkę Cezar.

Składniki:

kilka liści sałaty rzymskiej, 2 piersi kurczaka, kilka kromek chleba tostowego (ja użyłam francuza), 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Filety kurczaka pokroiłam w paski, posypałam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzałam trochę oliwy z oliwek, wrzuciłam kurczaka i usmażyłam do lekkiego zrumienienia. Kromki chleba pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na 2 łyżkach oliwy razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Majonez połączyłam z musztardą, 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodałam rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz i wymieszałam. Liście sałaty umyłam i osuszyłam. Duże liście trzeba by porwać na kawałki, ale ponieważ miałam mini sałaty to całe liście ułożyłam na talerzu, polałam dressingiem, na liściach rozłożyłam kawałki kurczaka i posypałam grzankami. Posypałam jeszcze odrobiną posiekanego szczypiorku i udekorowałam ćwiartkami pomidora. Pomidor stanowi tylko dekorację, ponieważ tradycyjna salatka Cezar nie zawiera pomidora. Polecam. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną