Przepis
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Kapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha.
SKŁADNIKI:
30 dag wędzonych skrzydełek z kurczaka
4 ziela angielskie
liść laurowy
1 marchew (15 dag)
30 dag kapusty kiszonej
łyżka oleju
1 ząbek czosnku
50 dag ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
mielony kminek
WYKONANIE:
Skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa.
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.
Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, mieszając obsmażyć na nim marchew i kapustę.
Warzywa zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować do miękkości kapusty.
W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody (tak, żeby były tylko przykryte), lekko posolić i ugotować do miękkości.
Ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dodać do zupy.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i ewentualnie szczyptą cukru.
Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły.