Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach

Ewelina
Zupy
29.09.2014 20:50
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach

Przepis

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach

Kapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha.

SKŁADNIKI:

30 dag wędzonych skrzydełek z kurczaka

4 ziela angielskie

liść laurowy

1 marchew (15 dag)

30 dag kapusty kiszonej

łyżka oleju

1 ząbek czosnku

50 dag ziemniaków

sól

pieprz

majeranek

mielony kminek

WYKONANIE:

Skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa.

Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.

Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć.

W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, mieszając obsmażyć na nim marchew i kapustę.

Warzywa zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować do miękkości kapusty.

W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody (tak, żeby były tylko przykryte), lekko posolić i ugotować do miękkości.

Ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dodać do zupy.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i ewentualnie szczyptą cukru.

Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły.