Zupa krem z ziemniaków

Ewelina
Zupy
28.01.2014 8:13
Zupa krem z ziemniaków

Przepis

Pyszna, aromatyczna, szybka i pożywna. Takiej zupy nie da się nie lubić. Na listopadowe popołudnia – idealna!

Potrzebujemy:

ok litra domowego bulionu

3-4 pory (biała część)

3 ziemniaki

cebula

40 g masła

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki śmietany

gałka muszkatałowa

Przygotowujemy domowy bulion warzywny z pęczka włoszczyzny ( 2-3 marchewki, 2 pietruszki, połowa selera, por, cebula, kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego). Warzywa wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Ja dodaję łyżeczkę masła i łyżeczkę soli. Odcedzamy.

Pory i cebulę kroimy w piórka, ziemniaki na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy warzywa. Obsmażamy je, tak, żeby oddały swój smak i ciągle mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły. DOdajemy nieco buliony, tak, żeby warzywa się w nim chwilę podusiły. Po około 10 minutach wlewamy resztę bulionu i gotujemy. Kiedy ziemniaki, pory i cebula będą miękkie, wyłączamy gaz i studzimy zupę. Wystudzoną blendujemy na krem, przyprawiamy pieprzem, solą i gałką oraz dodajemy dwie łyżki śmietany.