Składniki
300 g selera
* 100 g pora, tylko biała część
* 2 średniej wielkości ziemniaki
* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oliwi z oliwek
* 1 łyżka śmietany 18%
* sól
* pieprz
* mielona kolendra
* ewentualnie szczypta curry
dodatkowo:
* ziarna słonecznika lub dyni
Przepis
Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.
Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną.
Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.
Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.