Zupa krem z selera

Ewelina
Zupy
22.04.2015 11:55
Zupa krem z selera

Składniki

300 g selera

* 100 g pora, tylko biała część

* 2 średniej wielkości ziemniaki

* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego

* 1 łyżka masła

* 2 łyżki oliwi z oliwek

* 1 łyżka śmietany 18%

* sól

* pieprz

* mielona kolendra

* ewentualnie szczypta curry

dodatkowo:

* ziarna słonecznika lub dyni

Przepis

Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.

Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną.

Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.

Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.