Ziemniaczana zupa-krem

Krzysztof
Zupy
27.06.2014 7:52
Ziemniaczana zupa-krem

Przepis

marchew

kawałek zielonej części pora

korzeń pietruszki

1/3 porcji rosołowej

2 kostki grzybowe

1kg ziemniaków

4 duże ząbki czosnku

ok 50g płatków migdałowych

330ml śmietany 18%

natka pietruszki

ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis (ew. świeżo zmielony kolorowy pieprz)

sól

W garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do czasu aż marchew będzie miękka. Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować do miękkości. Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, można dolać odrobinę przegotowanej wody. Na suchej patelni uprażyć migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów, natka pietruszki i ognistą przyprawą Kamis.