Przepis
marchew
kawałek zielonej części pora
korzeń pietruszki
1/3 porcji rosołowej
2 kostki grzybowe
1kg ziemniaków
4 duże ząbki czosnku
ok 50g płatków migdałowych
330ml śmietany 18%
natka pietruszki
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis (ew. świeżo zmielony kolorowy pieprz)
sól
W garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do czasu aż marchew będzie miękka. Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować do miękkości. Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, można dolać odrobinę przegotowanej wody. Na suchej patelni uprażyć migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów, natka pietruszki i ognistą przyprawą Kamis.