Przepis
Lekka, aromatyczna i niezwykle smaczna wersja zupy krem z selera. Tym razem do kremu dodałam mleczko kokosowe, nadało zupie delikatnego i aksamitnego wyrazu. Efekt końcowy naprawdę mnie zaskoczył:)
Składniki:
- 6-7 łodyg selera naciowego
- ok. 1/3 pora
- 600-700 ml bulionu warzywnego (ostatecznie kostka rosołowa)
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- jako dodatek: tosty z opiekacza
W garnku z teflonową powłoką rozgrzałam oliwę, lekko zeszkliłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam drobno posiekany czosnek, a po chwili pokrojonego selera i pora. Całość chwilkę razem podsmażyłam po czym dodałam bulion. Gotowałam do miękkości warzyw.
Dodałam mleczko kokosowe, całość zagotowałam i zmiksowałam blenderem na gładki krem. Niektórzy przecierają jeszcze krem przez sito, ja uznałam to za zbędny zabieg- wystarczy nieco dłużej pomiksować i żadne grudki się nie przytrafią.
Gotowy krem na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Naprawdę żadne inne przyprawy nie były konieczne. Podałam z pieczywem tostowym z opiekacza.