Zupa krem z selera naciowego

Ewelina
Zupy
12.07.2014 7:36
Zupa krem z selera naciowego

Przepis

Lekka, aromatyczna i niezwykle smaczna wersja zupy krem z selera. Tym razem do kremu dodałam mleczko kokosowe, nadało zupie delikatnego i aksamitnego wyrazu. Efekt końcowy naprawdę mnie zaskoczył:)

Składniki:

- 6-7 łodyg selera naciowego

- ok. 1/3 pora

- 600-700 ml bulionu warzywnego (ostatecznie kostka rosołowa)

- 200 ml mleczka kokosowego

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz do smaku

- jako dodatek: tosty z opiekacza

W garnku z teflonową powłoką rozgrzałam oliwę, lekko zeszkliłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam drobno posiekany czosnek, a po chwili pokrojonego selera i pora. Całość chwilkę razem podsmażyłam po czym dodałam bulion. Gotowałam do miękkości warzyw.

Dodałam mleczko kokosowe, całość zagotowałam i zmiksowałam blenderem na gładki krem. Niektórzy przecierają jeszcze krem przez sito, ja uznałam to za zbędny zabieg- wystarczy nieco dłużej pomiksować i żadne grudki się nie przytrafią.

Gotowy krem na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Naprawdę żadne inne przyprawy nie były konieczne. Podałam z pieczywem tostowym z opiekacza.