Zupa krem selerowo-porowa

Ewelina
Zupy
18.06.2014 9:17
Zupa krem selerowo-porowa

Przepis

Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora.

Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka:

Zatem moi drodzy - częstujcie się ;)

Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą

- 1 litr bulion z warzyw

- 2 pory (białe części)

- 1 duży seler

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 opakowanie sera camembert z ziołami

- świeża rzeżucha

- sól, pieprz,

Ruszamy!

1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni.

2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół, a następnie w półpierścienie. Dorzucić do cebuli i razem przesmażyć chwilę.

3. Cebulę i pora przerzucić do dużego garnka.

4. Selera obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyc razem z czosnkiem.

5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości.

6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku.

7. Podać z camembertem pokrojonym w małe kwadraciki oraz dorzucić świeżej rzeżuchy, która podkreśli smak delikatnej zupy.

Smacznego! :)