Przepis
Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora.
Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka:
Zatem moi drodzy - częstujcie się ;)
Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą
- 1 litr bulion z warzyw
- 2 pory (białe części)
- 1 duży seler
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie sera camembert z ziołami
- świeża rzeżucha
- sól, pieprz,
Ruszamy!
1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni.
2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół, a następnie w półpierścienie. Dorzucić do cebuli i razem przesmażyć chwilę.
3. Cebulę i pora przerzucić do dużego garnka.
4. Selera obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyc razem z czosnkiem.
5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości.
6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku.
7. Podać z camembertem pokrojonym w małe kwadraciki oraz dorzucić świeżej rzeżuchy, która podkreśli smak delikatnej zupy.
Smacznego! :)