Mararon z serem – czyli amerykański przysmak w polskim wydaniu

Ewelina
Zapiekanki
28.09.2014 10:47
Mararon z serem – czyli amerykański przysmak w polskim wydaniu

Przepis

Makaron z serem – czyli amerykański przysmak w polskim wydaniu

27

WRZ

Obraz1Składniki:

opakowanie drobnego makaronu (np. kolanka)

½ kostki masła

1/4 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

2 szklanki startego sera (np. gouda i cheddar)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

470 ml mleka

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu aby był al. dente. Masło rozpuszczamy w tygielku dodajemy mąkę i mieszając gotujemy przez ok 3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy aż masa zgęstnieje. Dodajemy do niej sery i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i otartą gałką muszkatołową. Mieszamy z makaronem, ja dodatkowo zapiekłam całość w piecyku. Makaron świetnie smakuje podany ze świeżym szczypiorkiem.

Smacznego :)