Przepis
Makaron z serem – czyli amerykański przysmak w polskim wydaniu
27
WRZ
Obraz1Składniki:
opakowanie drobnego makaronu (np. kolanka)
½ kostki masła
1/4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 szklanki startego sera (np. gouda i cheddar)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
470 ml mleka
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu aby był al. dente. Masło rozpuszczamy w tygielku dodajemy mąkę i mieszając gotujemy przez ok 3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy aż masa zgęstnieje. Dodajemy do niej sery i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i otartą gałką muszkatołową. Mieszamy z makaronem, ja dodatkowo zapiekłam całość w piecyku. Makaron świetnie smakuje podany ze świeżym szczypiorkiem.
Smacznego :)