Przepis
Kilka pomidorów – ilość zależna od ich wielkości
SAŁATKA:
1 średnia wędzona makrela
1/4 czerwonej papryki
1/4 białej papryki
3 jajka
mała cebulka cukrowa
kopiasta łyżeczka posiekanego koperku
sól
pieprz
2 łyżki majonezu
WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kosteczkę.
Pomidory umyć, osuszyć, ściąć „piętki” od strony ogonków, delikatnie wydrążyć łyżeczką miąższ (można go wykorzystać do innej potrawy).
Mięso ryby oddzielić od kręgosłupa, dokładnie oczyścić z ości, podzielić na kawałki.
Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę i opłukany koperek posiekać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wnętrza pomidorów oprószyć solą, wypełnić sałatką ugniatając ją łyżeczką.