Ciasto czekoladowe - PIJANA WISNIA

Krzysztof
Przepisy
27.09.2014 14:38
Ciasto czekoladowe - PIJANA WISNIA

Przepis

Ciasto – Pijana wiśnia w czekoladzie

Składniki :

Biszkopt:

• 6 jajek

• 180g cukru

• opakowanie cukru waniliowego

• 80g mąki tortowej

• 60g mąki ziemniaczanej

• 60g kakao

• Duża łyżka kawy rozpuszczalnej

• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

• Szczypta soli

Na masę:

• 500g śmietany kremówki

• 4 łyżki kakao

• 4 łyżki cukru pudru

• Opakowanie cukru waniliowego

Poncz do nasączenia :

• 2 łyżki cukru

• Sok z połowy cytryny

• ¼ szklanki ciepłej wody

• 3 kieliszki wódki

Dodatkowo:

• 1,5 szklaki wydrylowanych wiśni w alkoholu

• 3 duże łyżki Nutelli

• Bita śmietana + wiśnie kandyzowane do ozdoby

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrać do temperatury 180 Stopni Celsjusza. Brytfannę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Żółtka ubić z połową porcji cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.

3. Do białek dodać sól i ubijać na wysokich obrotach. Podczas miksowania dodawać pozostały cukier. Ubić na bardzo sztywno.

4. Pianę przełożyć do masy z żółtek, dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia oraz kawą. Wszystko delikatnie połączyć.

5. Ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30min.

6. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.

7. Wszystkie składniki na poncz połączyć ze sobą.

8. Śmietanę z cukrem pudrem ubijać na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać kakao i cukier waniliowy.

9. Ciasto odwrócić „do góry nogami” i przekroić wzdłuż. Nasączyć pierwszą cześć biszkoptu, wyłożyć masę kakaową, a na nią wyłożyć wiśnie. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć, a wierzch posmarować nutellą.

10. Wstawić do lodówki na 2 h. Przed podaniem udekorować śmietaną z wiśnią.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną