Przepis
Ciasto – Pijana wiśnia w czekoladzie
Składniki :
Biszkopt:
• 6 jajek
• 180g cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• 80g mąki tortowej
• 60g mąki ziemniaczanej
• 60g kakao
• Duża łyżka kawy rozpuszczalnej
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli
Na masę:
• 500g śmietany kremówki
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki cukru pudru
• Opakowanie cukru waniliowego
Poncz do nasączenia :
• 2 łyżki cukru
• Sok z połowy cytryny
• ¼ szklanki ciepłej wody
• 3 kieliszki wódki
Dodatkowo:
• 1,5 szklaki wydrylowanych wiśni w alkoholu
• 3 duże łyżki Nutelli
• Bita śmietana + wiśnie kandyzowane do ozdoby
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrać do temperatury 180 Stopni Celsjusza. Brytfannę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Żółtka ubić z połową porcji cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Do białek dodać sól i ubijać na wysokich obrotach. Podczas miksowania dodawać pozostały cukier. Ubić na bardzo sztywno.
4. Pianę przełożyć do masy z żółtek, dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia oraz kawą. Wszystko delikatnie połączyć.
5. Ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30min.
6. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
7. Wszystkie składniki na poncz połączyć ze sobą.
8. Śmietanę z cukrem pudrem ubijać na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać kakao i cukier waniliowy.
9. Ciasto odwrócić „do góry nogami” i przekroić wzdłuż. Nasączyć pierwszą cześć biszkoptu, wyłożyć masę kakaową, a na nią wyłożyć wiśnie. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć, a wierzch posmarować nutellą.
10. Wstawić do lodówki na 2 h. Przed podaniem udekorować śmietaną z wiśnią.