Szybkie kajzerki śniadaniowe

Ewelina
Śniadania
17.07.2015 11:00
Szybkie kajzerki śniadaniowe

Składniki

60 dag mąki pszennej

4 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

2 łyżki oleju

około 1 szklanka wody

Dodatki

jajka ugotowane na twardo

rukola

awokado

sok z cytryny

szczypta soli i pieprzu

Przepis

Mąkę przesiewamy do miski, rozkruszamy drożdże, sól, cukier, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie "odchodzić" od rąk. Wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy na wierzchu nożem. Odstawiamy na około 10minut aby wyrosły. Następnie pieczemy w temp. 200C przez 15-20minut (aż nabiorą lekko złotego koloru).

My podawaliśmy nasze bułeczki z pastą z awokado (awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy), rukolą i jajkiem ugotowanym na twardo.