Składniki
60 dag mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju
około 1 szklanka wody
Dodatki
jajka ugotowane na twardo
rukola
awokado
sok z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Przepis
Mąkę przesiewamy do miski, rozkruszamy drożdże, sól, cukier, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie "odchodzić" od rąk. Wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy na wierzchu nożem. Odstawiamy na około 10minut aby wyrosły. Następnie pieczemy w temp. 200C przez 15-20minut (aż nabiorą lekko złotego koloru).
My podawaliśmy nasze bułeczki z pastą z awokado (awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy), rukolą i jajkiem ugotowanym na twardo.