Placuszki churro

Śniadania
10.03.2025 9:05
Placuszki churro

Przepis na cynamonowe placuszki obsypane cukrem cynamonowym oraz polane sosem czekoladowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/placuszki-churro/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Placuszki Churro - Słodka Pokusa z Nutą Cynamonu

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 12 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 210
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 26g
  • Białko: 4g

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier cynamonowy do posypania

Przepis

Placuszki churro to doskonałe połączenie tradycyjnych hiszpańskich churros i nieco bardziej polskiej formy przygotowania deseru – placuszków. Wyjątkowe połączenie cynamonu i słodkiego ciasta sprawia, że są idealne na każdą okazję, czy to śniadanie, czy popołudniową przekąskę do kawy. Ich delikatne wnętrze i chrupiąca powierzchnia, którą zawdzięczają smażeniu, kuszą nieodparcie. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 10 minut, a efekty będą cieszyć każdego amatora słodyczy. Zaskoczą swoją prostotą i smakiem, który wydobywa z każdej porcji wspomnienie letnich dni, festynów i rodzinnych spotkań. Spróbuj przygotować je dla swoich bliskich i ciesz się chwilami spędzonymi razem, delektując się każdym kęsem. Placuszki churro to także świetna okazja, by pobudzić własną kreatywność dodając do nich różnorodne dodatki – od owoców, przez bita śmietana, po rozmaite syropy. Wybierz swój ulubiony dodatek i przeobraź ten prosty przysmak w prawdziwą ucztę dla podniebienia!

  • W średniej misce, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon.
  • W osobnej dużej misce, ubij jajko z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  • Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  • Nalewać ciasto na patelnię małymi porcjami, formując okrągłe placuszki.
  • Smażyć placuszki po obu stronach, aż staną się złocistobrązowe.
  • Po usmażeniu, odkładać placuszki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  • Gorące placuszki obficie posypać cukrem cynamonowym, aby uzyskać smak typowy dla churros.