Dziś podzielę się z Wami przepisem na wyjątkowe domowe bułeczki – miękkie, puszyste, pełne zdrowych składników. Puszyste mleczne bułki z ziarnami to pyszna i zdrowa alternatywa dla sklepowego pieczywa. Ich sekretem jest delikatne, mleczne ciasto orkiszowo-razowe oraz posypka z ziaren, które nadają bułeczkom chrupkości i wartości odżywczych. Chciałabym polecić Wam również wcześniejsze przepisy na domowe bułki: SKŁADNIKI (na ok. 8 sztuk) Puszyste mleczne bułki z ziarnami 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki razowej 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant* 10 g cukru 12 g soli 350 ml mleka lub napoju roślinnego np. owsianego 20 ml oliwy …
🍴 Puszyste mleczne bułki z ziarnami
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal na 1 bułkę
- Białko: 7 g
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcz: 9 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 100 g mieszanki ziaren (np. słonecznika, dyni, sezamu)
Przepis
Puszyste mleczne bułki z ziarnami to doskonały wybór na śniadanie lub lekką przekąskę. Ich delikatna konsystencja i lekko słodki smak sprawiają, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Proces przygotowania tych bułek może być relaksującym zajęciem, które pozwala na chwilę oderwania się od codziennych obowiązków. Ciepłe mleko w połączeniu z masłem i delikatnym smakiem drożdży to baza, którą uzupełniają chrupiące ziarna. Bułki te są na tyle uniwersalne, że doskonale smakują zarówno same, jak i w towarzystwie masła, sera czy dżemu. Dzięki dodaniu ziaren, stają się również wartościowym źródłem błonnika i zdrowych tłuszczy. Przyjemny zapach, jaki roznosi się po kuchni w trakcie pieczenia, wprawi wszystkich domowników w dobry nastrój. Jeśli jeszcze nie masz swojego ulubionego przepisu na domowe bułki, ten z pewnością ma szansę stać się numerem jeden w Twojej książce kucharskiej. Nie ma nic lepszego niż ciepłe, domowe pieczywo, a te bułki to idealny przykład, jak prostota składników potrafi przerodzić się w coś wyjątkowego. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak łatwo możesz cieszyć się domowymi wypiekami każdego dnia.
- W dużej misce wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Dodaj mąkę, sól i jajko do mieszanki drożdżowej. Zagnieć ciasto, pod koniec dodając roztopione masło.
- Ciasto zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 8 równych części. Z każdej uformuj bułkę, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułki posmaruj wodą i posyp mieszanką ziaren. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 190°C. Piecz bułki przez 25 minut, aż będą złote i chrupiące na wierzchu.
- Wyciągnij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.