4 ciasta w 1 blaszce! Przepis na ciasto "Polska Tradycja", które łączy smak makowca, sernika, jabłecznika i piernika.

Ewelina
Boże Narodzenie
10.12.2024 14:45
4 ciasta w 1 blaszce! Przepis na ciasto "Polska Tradycja", które łączy smak makowca, sernika, jabłecznika i piernika.

Czterowarstwowe Świąteczne Ciasto "Polska Tradycja"

To wyjątkowe ciasto to hołd dla czterech najważniejszych świątecznych smaków: makowca, sernika, jabłecznika i piernika. Każda warstwa nawiązuje do tradycyjnych polskich wypieków, tworząc harmonijną i zaskakującą całość. Idealne na świąteczny stół, by zaskoczyć gości oryginalnością i smakiem!


Składniki:

Na warstwę makową:

  • 1 puszka gotowej masy makowej (ok. 850 g),
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
  • Garść rodzynek, posiekanych orzechów lub kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku).

Na warstwę sernikową:

  • 500 g twarogu mielonego (trzykrotnie),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 50 g masła (roztopionego),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Na warstwę jabłkową:

  • 4 jabłka (najlepiej kwaskowe, np. szara reneta),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka masła.

Na warstwę piernikową:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 100 g miodu,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka.

Na dekorację:

  • Lukier królewski lub polewa czekoladowa,
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • Posiekane orzechy i migdały.

Rozmiar blachy: 

Przepis na Czterowarstwowe Świąteczne Ciasto "Polska Tradycja" jest przeznaczony na prostokątną blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm.

Jeśli chcesz użyć większej formy, proporcjonalnie zwiększ ilość składników (np. o 50% dla tortownicy 26 cm lub prostokątnej blaszki 25 x 35 cm). W przypadku mniejszych form można zredukować składniki, zachowując te same proporcje. 😊


Przygotowanie:

1. Warstwa makowa:

    1. Masę makową przełóż do miski. Jeśli jest bardzo gęsta, możesz dodać 1-2 łyżki mleka, aby ją nieco rozluźnić.
    2. Dodaj żółtka i ewentualne dodatki (rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową), wymieszaj dokładnie.
    3. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej, aby była bardziej puszysta.
    4. Wlej przygotowaną masę do tortownicy i piecz zgodnie z przepisem (ok. 15 minut w 180°C).

2. Warstwa sernikowa:

  1. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i wanilią, aż masa będzie gładka.
  2. Wylej na upieczoną warstwę makową i piecz kolejne 20-25 minut w 180°C.

3. Warstwa jabłkowa:

  1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny, aż lekko zmiękną.
  2. Jabłka rozłóż na ostudzonej warstwie sernikowej.

4. Warstwa piernikowa:

  1. Masło, cukier i miód podgrzej w rondelku, aż cukier się rozpuści. Ostudź.
  2. Dodaj jajko, przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Wylej ciasto na warstwę jabłkową i piecz kolejne 25 minut w 180°C.

5. Dekoracja:

  1. Po ostygnięciu ciasta polej je lukrem królewskim lub polewą czekoladową.
  2. Udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową, orzechami i migdałami.

Dlaczego warto upiec to ciasto?

"Polska Tradycja" to prawdziwy kolaż świątecznych smaków. Połączenie maku, sera, jabłek i piernika w jednej formie nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie prezentuje się na stole. To ciasto, które opowiada historię polskich świąt w zupełnie nowy sposób.


Gotowe ciasto to idealny sposób na wprowadzenie świeżości na świąteczny stół, bez rezygnacji z ukochanych tradycji. Spróbuj w tym roku i zaskocz swoich bliskich! 🎄✨

Kluczowe Punkty
  • Wyjątkowe czterowarstwowe ciasto łączy smaki: makowca, sernika, jabłecznika i piernika.
  • Warstwa makowa przygotowywana z maku, cukru, miodu i jajek.
  • Warstwa sernikowa z twarogu, cukru i jajek.
  • Warstwa jabłkowa z jabłek, cynamonu i cytryny.
  • Warstwa piernikowa z mąki, miodu i przyprawy do piernika.
  • Ciasto dekorowane lukrem lub polewą czekoladową oraz skórką pomarańczową.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną