Krem z zielonego groszku z serem

Ewelina
Zupy
22.09.2014 9:48
Krem z zielonego groszku z serem

Przepis

Krem z zielonego groszku ma piękny wiosenno-letni kolor. Najczęściej podaję się go z groszkiem ptysiowym czy kwaśną śmietaną. Ja zapraszam na zupę z kozim serem i odrobiną świeżej mięty.

Krem z groszku z kozim serem - przepis:

1000-1300 ml wody

mały udziec indyka

2 średnie marchewki

1 duża pietruszka

4 średnie ziemniaki

450 g groszku zielonego

kozi ser

sól, pieprz, oregano, świeże liście mięty

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy mięso, ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut. Po tym czasie dodajemy groszek oraz przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut. Wyjmujemy z zupy mięso po czym przerabiamy ją na krem. Po rozlaniu zupy do miseczek dodajemy plasterki koziego sera i świeże liście mięty.