Przepis
Słone kwiatuszki z kremem orzechowym
Kolejne kruche słone ciasteczka, tym razem jednak słony smak przełamałam słodyczą kanapkowego kremu z orzechów ziemnych. Dla mnie rewelacyjne połączenie :)
SKŁADNIKI:
25 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
16 dag masła
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
małe jajko do posmarowania
kanapkowy krem z orzechów ziemnych
orzechy ziemne niesolone do posypania
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, wymieszać z solą.
Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na kruszonkę.
Dodać żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto.
W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej macie) na grubość około 5 mm.
Foremką wyciąć ciasteczka w kształcie kwiatuszków. W połowie z nich wyciąć w środku otworki.
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem.
Po wystudzeniu ciasteczka bez otworków posmarować kremem i przykryć ciasteczkami z wyciętymi otworkami.
Orzechy posiekać i posypać nimi środki ciastek.