Przepis
Składniki:
Na wywar:
500g porcji rosołowych
1 marchewka pokrojona w plasterki (ok. 80g)
1 pietruszka pokrojona w plasterki (ok. 80 g)
10 cm pora pokrojonego w plasterki
kawałek selera (korzenia) pokrojonego w kostkę (ok. 50g)
pół cebuli w całości (ok. 50 g)
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liscie lurowe
sól
pieprz
łyżka masła
Na krem:
1 l wywaru
2 opakowania mrożonego zielonego groszku (po 450 g każde)
250 ml śmietanki słodkiej 30% (ja, żeby ni ebyło takie tłuste dałam 18%)
sól
Przygotowanie wywaru:
Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, podsmażyć na nim wszystkie warzywa, następnie przełożyć je do garnka, w którym będzie gotowany wywar, dodać umyte porcje rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy. Cebulę w całości przypalić na patelni i dodać do pozostałych składników. Wszystko zalać 1,5 l zimnej wody i gotować, aż mięso będzie miękkie, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli macie szybkowar, wystarczy od momentu zamknięcia pokrywy gotować 30 min.
Kiedy wywar jest gotowy, odmierzyć 1 l, wrzucić groszek, dodać smietankę i gotować ok. 15 min. Na koniec zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Można już na talerzach posypać startą mozzarellą. Podawać z grzankami. Gotowe!
Resztę wywaru można zamrozić.