Krem z zielonego groszku

Ewelina
Zupy
16.10.2014 20:19
Krem z zielonego groszku

Przepis

Składniki:

Na wywar:

500g porcji rosołowych

1 marchewka pokrojona w plasterki (ok. 80g)

1 pietruszka pokrojona w plasterki (ok. 80 g)

10 cm pora pokrojonego w plasterki

kawałek selera (korzenia) pokrojonego w kostkę (ok. 50g)

pół cebuli w całości (ok. 50 g)

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 liscie lurowe

sól

pieprz

łyżka masła

Na krem:

1 l wywaru

2 opakowania mrożonego zielonego groszku (po 450 g każde)

250 ml śmietanki słodkiej 30% (ja, żeby ni ebyło takie tłuste dałam 18%)

sól

Przygotowanie wywaru:

Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, podsmażyć na nim wszystkie warzywa, następnie przełożyć je do garnka, w którym będzie gotowany wywar, dodać umyte porcje rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy. Cebulę w całości przypalić na patelni i dodać do pozostałych składników. Wszystko zalać 1,5 l zimnej wody i gotować, aż mięso będzie miękkie, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli macie szybkowar, wystarczy od momentu zamknięcia pokrywy gotować 30 min.

Kiedy wywar jest gotowy, odmierzyć 1 l, wrzucić groszek, dodać smietankę i gotować ok. 15 min. Na koniec zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Można już na talerzach posypać startą mozzarellą. Podawać z grzankami. Gotowe!

Resztę wywaru można zamrozić.