Przepis
Baba jest smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni. Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą. Z podanych składników wychodzi spora porcja.
SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków – waga po obraniu
3 łyżki smalcu + do wysmarowania formy *
40 dag boczku wędzonego parzonego
2 średnie cebule
3 duże jajka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
kwaśna śmietana do podania
WYKONANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, i smażyć do zrumienienia.
2-3 łyżki skwarek odłożyć, gorącą resztę razem z tłuszczem przełożyć do ziemniaków, wymieszać.
Dodać roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Masę przełożyć do natłuszczonej formy na wysokość nie większą niż 5-6 cm.
Piec do zrumienienia 70-90 minut, w zależności od wielkości formy**.
Można sprawdzić patyczkiem, czy w środku już nie jest surowa.
Na gorącej babie rozłożyć odłożone wcześniej skwarki.
Podać z kwaśną gęstą śmietaną.
* Jeśli użyjemy nieco tłuściejszego, nieparzonego boczku, możemy zrezygnować z dodatku smalcu lub dodać go mniej.
** Ja rozłożyłam masę na dwie formy. Mniejszą piekłam przez 65 minut, większą 90 minut.