Litewska zapiekanka ziemniaczana

Ewelina
Zapiekanki
22.09.2014 9:07
Litewska zapiekanka ziemniaczana

Przepis

Baba jest smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni. Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą. Z podanych składników wychodzi spora porcja.

SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków – waga po obraniu

3 łyżki smalcu + do wysmarowania formy *

40 dag boczku wędzonego parzonego

2 średnie cebule

3 duże jajka

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

kwaśna śmietana do podania

WYKONANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, i smażyć do zrumienienia.

2-3 łyżki skwarek odłożyć, gorącą resztę razem z tłuszczem przełożyć do ziemniaków, wymieszać.

Dodać roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Masę przełożyć do natłuszczonej formy na wysokość nie większą niż 5-6 cm.

Piec do zrumienienia 70-90 minut, w zależności od wielkości formy**.

Można sprawdzić patyczkiem, czy w środku już nie jest surowa.

Na gorącej babie rozłożyć odłożone wcześniej skwarki.

Podać z kwaśną gęstą śmietaną.

* Jeśli użyjemy nieco tłuściejszego, nieparzonego boczku, możemy zrezygnować z dodatku smalcu lub dodać go mniej.

** Ja rozłożyłam masę na dwie formy. Mniejszą piekłam przez 65 minut, większą 90 minut.