Przepis
Składniki:
kilka liści sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy konserwowej, 3 jajka ugotowane na twardo, 2 pomidory, 150 g sera żółtego, pół pęczka szczypiorku, 3-4 frankfurterki, 1 łyżka oliwy z oliwek
sos czosnkowo – koperkowy: 250 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego), 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pół pęczka posiekanego koperku
Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać lub pokroić na kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki albo w ósemki, pomidory również pokroić w ósemki. Szczypiorek drobno posiekać, ser żółty pokroić w kostkę lub w słupki. Frankfurterki pokroić w talarki i podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż się lekko przyrumienią. Wszystkie składniki oprócz jajek przełożyć do miski i delikatnie wymieszać, jajka dodać na końcu, żeby się nie rozpadły.
Składniki sosu czosnkowo-koperkowego przełożyć do naczynia i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać gotowym sosem.