Przepis
SKŁADNIKI:
275 g ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
średnia młoda cukinia
1 ząbek czosnku
1 duża czerwona papryka
10 dag koziego sera
suszony i świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Ciasto rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na brytfankę.
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć, ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze chwilę.
Zawartość patelni przełożyć na talerzyk.
Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć, odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
Na cieście porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Na wierzchu rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek.
Piec około 20 minut.