Tarta francuska z warzywami i serem

Ewelina
Przekąski
20.09.2014 7:35
Tarta francuska z warzywami i serem

Przepis

SKŁADNIKI:

275 g ciasta francuskiego

1 jajko

2 łyżki oleju rzepakowego

średnia młoda cukinia

1 ząbek czosnku

1 duża czerwona papryka

10 dag koziego sera

suszony i świeży tymianek

sól morska

świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

Ciasto rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na brytfankę.

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć, ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze chwilę.

Zawartość patelni przełożyć na talerzyk.

Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć, odstawić do wystudzenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).

Na cieście porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

Na wierzchu rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek.

Piec około 20 minut.