Składniki
1,2 kg miąższu dyni
400 ml bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
pieprz
sól
Dodatkowo:
pestki dyni
jogurt grecki
Przepis
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy na dno naczynia odrobinę wody i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy do momentu, aż dynia będzie miękka. U mnie trwało to około godziny. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Następnie dodajemy curry, paprykę, kumin i mieszając podsmażamy jeszcze chwilę. Upieczoną dynię miksujemy na purée, dodajemy do garnka z przyprawami, zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut. Tak przygotowaną zupę blenderujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.