Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

Ewelina
Przekąski
23.04.2014 17:43
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

Przepis

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1/4 paczki mrożonego szpinaku

1 łyżeczka śmietany

1 ząbek czosnku

30 dkg boczku wędzonego

1 czerwona cebula (może też być zwykła)

4 jajka

1/2 łyżki masła

szczypta gałki muszkatołowej

150 g sera żółtego

sól, pieprz

szczypiorek wg. uznania

Wykonanie:

Boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni.

Na osobnej patelni smażymy szpinak na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe.

Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po czym wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. Posypujemy startym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 - 25 min.