Przepis
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/4 paczki mrożonego szpinaku
1 łyżeczka śmietany
1 ząbek czosnku
30 dkg boczku wędzonego
1 czerwona cebula (może też być zwykła)
4 jajka
1/2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
150 g sera żółtego
sól, pieprz
szczypiorek wg. uznania
Wykonanie:
Boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni.
Na osobnej patelni smażymy szpinak na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe.
Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po czym wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. Posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 - 25 min.