Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem

Ewelina
Przekąski
22.04.2014 9:30
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem

Przepis

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki

2 cebule

1 brokuł

6 - 7 jajek

Dodatkowo:

forma do tarty 26 -28 cm

Wykonanie:

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie kładziemy na niego cisto francuskie (tak aby odrobinę wystawało poza formę). Na ciasto wykładamy podsmażony boczek i układamy małe różyczki brokułów. W wolne miejsca rozbijamy jajka (nieroztrzepane!). Doprawiamy solą i pieprzem

Całość przykrywany drugim płatem ciasta. Boki ciasta dociskamy do siebie widelcem tak aby się połączyły, a nadmiar ciasta przycinamy nożem. Ciasto delikatnie nakłuwamy starając się nie przebić żółtek. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C na 30-35 min. (na środkową półkę)