Kawowy budyniowiec z galaretką

Ewa
Ciasta
05.10.2024 11:37
Kawowy budyniowiec z galaretką

Udostępnij Zapisz Często tutaj piszę, że uwielbiam ciasta z kawą. I faktycznie tak jest. Choć samej kawy praktycznie wcale nie piję na co dzień, to wypiekom z dodatkiem kawy nie potrafię się oprzeć. Tym razem przygotowałam ciasto kawowo-kakaowe przełożone kawowym kremem budyniowym z biszkoptami i galaretką. Wyszło cudownie wilgotne i bardzo pyszne. Ciasto: 4 jajka 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% – w temp. pokojowej! 185 g drobnego cukru 2/3 szkl. oleju 3/4 szkl. mocnej, gorzkiej kawy (u mnie z ekspresu) 280 g mąki pszennej 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/10/05/kawowy-budyniowiec-z-galaretka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kawowy budyniowiec z galaretką - Pyszny i Aromatyczny Deser

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal na porcję
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 galaretki kawowe
  • 750 ml wody
  • 1 opakowanie herbatników
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekoladowe wiórki do dekoracji

Przepis

Kawowy budyniowiec z galaretką to połączenie delikatnego, kremowego budyniu i aromatycznej galaretki kawowej, które tworzą wyjątkowy, warstwowy deser. Idealnie komponuje się ze spodem z chrupiących herbatników, które dodają mu niepowtarzalnego smaku i tekstury. Galaretka kawowa o intensywnym aromacie jest świetnym uzupełnieniem dla delikatnego budyniu waniliowego, a dekoracja z bitej śmietany i czekoladowych wiórków dodaje mu elegancji. Jest to deser, który zadowoli wszystkich miłośników kawy, a także tych, którzy cenią sobie szybkie i proste do przygotowania słodkości. Z pewnością zaskoczy zarówno swoim wyglądem, jak i niebiańskim smakiem, stając się gwiazdą każdej okazji. Sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy, dzięki harmonijnemu połączeniu kremowej, kawowej i delikatnie słodkiej nuty. To idealna propozycja na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy jako pyszny deser po obiedzie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i eleganckiej prezentacji, kawowy budyniowiec z galaretką na pewno zyska wielu wielbicieli.

  • Przygotuj galaretki kawowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 750 ml wrzącej wody. Odstaw do stężenia.
  • W rondelku podgrzej 450 ml mleka, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia.
  • W 50 ml zimnego mleka rozpuść proszek budyniowy, a następnie dodaj do gorącego mleka. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia, mieszając cały czas.
  • Rozpuść kawę w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do budyniu, mieszając dokładnie.
  • Na dnie formy wyłóż warstwę herbatników, a następnie wylej połowę jeszcze ciepłego budyniu. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
  • Delikatnie wylej na wierzch stężoną galaretkę. Odstaw do lodówki na około 2 godziny, aby deser dobrze się schłodził.
  • Przed podaniem ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę i udekoruj wierzch ciasta.
  • Posyp ciasto czekoladowymi wiórkami.