Sałatka z pieczonym kalafiorem, szpinakiem i granatem

Ewa
Sałatki
15.09.2023 16:00
Sałatka z pieczonym kalafiorem, szpinakiem i granatem

Udostępnij Zapisz Dziś na blogu pyszna sałatka z pieczonego kalafiora. Doskonała jako samodzielne danie lub dodatek np do smażonej lub grillowanej kiełbasy. Pieczony kalafior doprawiony m.in przyprawą curry jest przepyszny i świetnie sprawdza się w sałatkach. W tej konkretnej sałatce stanowi główny składnik, a towarzyszą mu pieczone pieczarki, seler naciowy, szpinak i…. powinny być jeszcze pomidorki koktajlowe, ale zorientowałam się o ich braku, gdy zdjęcia zostały już zrobione. Dopełnieniem całości są orzechy, ziarenka granatu (teraz jest na nie sezon, więc polecam z nich nie rezygnować – stanowią świetne, słodkie dopełnienie całości. Poza sezonem sprawdzi się też suszona żurawina) oraz jogurtowy …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2023/09/15/salatka-z-pieczonym-kalafiorem-szpinakiem-i-granatem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sałatka z pieczonym kalafiorem, szpinakiem i granatem

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 270 kcal
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 38 g
  • Białko: 9 g

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 duży granat
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przepis

Ta sałatka to prawdziwy hit wśród miłośników zdrowej kuchni! Pieczony kalafior to składnik, który doda charakteru każdej sałatce i nakarmi nas solidną dawką białka. Do tego szpinak, będący prawdziwą skarbnicą zdrowia, pełen witamin i minerałów. Na koniec dodajemy nasiona granatu, które oprócz fantastycznego smaku, dostarczają nam mnóstwo cennych antyoksydantów. Całość wykańczamy nasionami chia i octem balsamicznym. Powiem tylko tyle - ta sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj sam!

  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzujemy. Pieczemy około 20-25 minut, do czasu aż się zarumieni.
  • Szpinak myjemy i osuszamy. Granata przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona.
  • Na dużym talerzu układamy szpinak, pieczony kalafior i nasiona granatu. Posypujemy nasionami chia i polewamy octem balsamicznym.
  • Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!