Udostępnij Zapisz Dziś na blogu pyszna sałatka z pieczonego kalafiora. Doskonała jako samodzielne danie lub dodatek np do smażonej lub grillowanej kiełbasy. Pieczony kalafior doprawiony m.in przyprawą curry jest przepyszny i świetnie sprawdza się w sałatkach. W tej konkretnej sałatce stanowi główny składnik, a towarzyszą mu pieczone pieczarki, seler naciowy, szpinak i…. powinny być jeszcze pomidorki koktajlowe, ale zorientowałam się o ich braku, gdy zdjęcia zostały już zrobione. Dopełnieniem całości są orzechy, ziarenka granatu (teraz jest na nie sezon, więc polecam z nich nie rezygnować – stanowią świetne, słodkie dopełnienie całości. Poza sezonem sprawdzi się też suszona żurawina) oraz jogurtowy …
🍴 Sałatka z pieczonym kalafiorem, szpinakiem i granatem
- Liczba porcji: 2
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 270 kcal
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 38 g
- Białko: 9 g
Składniki
- 1 średni kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 duży granat
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przepis
Ta sałatka to prawdziwy hit wśród miłośników zdrowej kuchni! Pieczony kalafior to składnik, który doda charakteru każdej sałatce i nakarmi nas solidną dawką białka. Do tego szpinak, będący prawdziwą skarbnicą zdrowia, pełen witamin i minerałów. Na koniec dodajemy nasiona granatu, które oprócz fantastycznego smaku, dostarczają nam mnóstwo cennych antyoksydantów. Całość wykańczamy nasionami chia i octem balsamicznym. Powiem tylko tyle - ta sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj sam!
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzujemy. Pieczemy około 20-25 minut, do czasu aż się zarumieni.
- Szpinak myjemy i osuszamy. Granata przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona.
- Na dużym talerzu układamy szpinak, pieczony kalafior i nasiona granatu. Posypujemy nasionami chia i polewamy octem balsamicznym.
- Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!