Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 czubate łyżki mąki tortowej Biszkopt z makiem: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: - 500 ml mleka - 2 budynie waniliowe bez cukru - 4 łyżki cukru - 200 g masła Masa śmietanowa: - 500 ml kremówki - 1 galaretka żółta lub czerwona - 1-2 łyżki cukru pudru Zamieniłam też kolejność mas (w oryginale to masa śmietanowa jest na jasnym biszkopcie, a ta budyniowa na makowym), wydawało mi się jednak, że cięższa masa budyniowa lepiej spisze się poniżej tej śmietanowej. Fakt, pieczemy dwa biszkopty – jeden zwykły, a jeden z makiem; mamy też dwie masy – budyniową i śmietanową, ale całość na prawdę nie jest trudna ani skomplikowana. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i – cały czas mieszając – gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia. rumu - 100 g czekolady gorzkiej Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 8 minut). Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. W oryginale do masy śmietanowej dodaje się czerwoną galaretkę, dzięki czemu warstwa ta zdecydowanie bardziej wyróżnia się kolorystycznie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Na nim rozprowadzamy masę śmietanową (najlepiej od razu po przygotowaniu, bo dość szybko gęstnieje). Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt, dodając jednocześnie z mąką ziarenka maku. na jasnym biszkopcie rozprowadzamy całość masy budyniowej. Na koniec wlewamy lekko gęstniejącą galaretkę, krótko miksujemy. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym