Makaron z oliwkami i fetą

Ewelina
Makarony
18.08.2014 9:46
Makaron z oliwkami i fetą

Przepis

Marinara z oliwkami i serem feta

We wcześniejszym poście podałam przepis na tradycyjny sos pomidorowy. Dzisiaj wykorzystałam go do makaronu z dodatkiem zielonych oliwek i sera feta, ale prawda jest taka, że nadaje się do wielu innych potraw. Może np. zostać wykorzystany jako sos do pizzy.

Składniki:

Sos marinara (przepis znajduje się we wcześniejszym poście)

200 g sera feta

80 g oliwek (zielonych lub czarnych)

220 g pełnoziarnistego makaronu świderki (można użyć zwykłego, pszennego makaronu)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

parmezan

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Powinien być al dente, ale każdy gotuje wg swojego gustu :) (ja lubię bardzo miękki makaron). Gdy makaron jest już miękki, odcedzamy go i do gorącego wlewamy sos marinara, wrzucamy oliwki i pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy i na samym końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.